Wanneer u een auto koopt, brengt u ‘m regelmatig naar de garage voor service en onderhoud. Zo houdt u uw auto in een goede conditie en daarmee verlengt u tevens de levensduur. En vanzelfsprekend betekent een betere conditie ook dat de auto een zekere waarde behoudt, in het geval u van plan bent deze weer van de hand te doen.

Een auto geeft ook signalen wanneer hij onderhoud nodig heeft. U ziet het aan de bekende (en minder bekende) dashboardlampjes, maar ook wanneer u steeds vaker bij de pomp moet zijn omdat het benzineverbruik de pan uit rijst. Kortom: Onderhoud is de sleutel.

Bij een huis ligt het anders. De waarde van het huis (los van de ontwikkelingen op de huizenmarkt) wordt steeds minder. De hoge stichtingskosten van een nieuwe woning en de rendementsgedachte hebben ertoe geleid dat we heel minimaal bouwen en niet gericht zijn op duurzaamheid. Het onderhoud van een woning mag niets kosten in de regel. Aan een huis zie je heel laat pas dat er onderhoud nodig is.

Wonen, mobiliteit en industrie zijn grote vervuilers van het milieu. Echter, bij mobiliteit en industrie zijn stapels voorschriften ingeregeld om maar zo minimaal belastend te bouwen. Wonen is een ander ingewikkeld verhaal en wordt eigenlijk te gemakkelijk gemaakt. Alles wat niet terug te verdienen is, wordt niet gedaan. Wanneer gaat de overheid een grens trekken? Het is niet duur om in een niet-duurzaam huis te wonen. Terwijl een auto die ook maar enigszins CO2 uitstoot meteen belast wordt met bijtellingen.

350 miljard kost het om het klimaatakkoord te halen, in 10 jaar. Elke week 1000 woningen verduurzamen. Subsidiestromen is hierbij niet de oplossing. Intrinsiek motiveren is nodig. Bijvoorbeeld door als gemeente te stimuleren om duurzaam te investeren. Zodat het elektrisch verkeer van bouwbedrijven wel is toegestaan voor het werken in de stad. Isoleren en het plaatsen van zonnepanelen zijn er voor het comfort. Energielabel is verplicht maar wordt niet gehandhaafd.

Met een duurzame ‘woning-APK’, eventueel verplicht gesteld door de overheid, kunnen we er samen voor zorgen dat huizen niet alleen waardevast blijven door periodiek onderhoud. Door nu duurzaam te investeren in woningen werken we ook aan een beter milieu en zorgen we ervoor dat ook de volgende generaties zonder belastende maatregelen in onze huizen kunnen blijven wonen.