Herenhuis Kerkwijk

Monumentaal herenhuis Huis Hemelrijk Kerkwijk

In 1834 werd het Huis Hemelrijk gebouwd in opdracht van heer Van Kerkwijk. Het herenhuis is gelegen op hoogte, vanwege de dreiging van wateroverlast in de vorige eeuw, met een verdieping en twee evenwijdig lopende schilddaken. Dit Rijksmonument heeft een voorgevel met een kroonlijst, een gesneden, eenvoudig omlijste voordeur met bovenlicht. Een van de bijzonderheden is de op de oostgevel aangebrachte aanbindringen (1834). De hoger gelegen ringen zijn mogelijk bedoeld voor de bevestiging van een tijdelijke constructie bij wateroverlast. De kleine, laag aangebrachte ringen konden eveneens worden gebruikt om paarden en klein vee aan te binden. De schuurberg is in 1875 gebouwd en in 1895 is er een fruitloods gerealiseerd. Deze gebouwen zijn de enige die een agrarische functie hebben gekend.  Het geheel aan gebouwen vormt hofstede Hemelrijk en is overwegend ambachtelijk geconstrueerd, met gebruikmaking van hout- en baksteenmetselwerken.

Na het afronden van de eerste kennismaking hebben zowel de eigenaren als de architect volledig vertrouwen getoond in bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen. De huidige particuliere eigenaren van Huis Hemelrijk en aanpalende gebouwen hebben, in samenwerking met architectenbureau Lakerveld uit Noordeloos, invulling gegeven aan de gewenste modernisering en benodigde verduurzaming van dit monument. In goede harmonie tussen eigenaren, architect en bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen zijn de mogelijkheden hiervoor bekeken en afgewogen.

Tijdens de voorbereidende werkzaamheden is steeds rekening gehouden met de restauratievergunning en de monumentale eisen, inclusief de positieve monumentale waarden. Voor het eigenlijke huis is een hoge bouwhistorische waarde toegekend aan alle structuren en elementen die ten minste een eeuw oud zijn en gaaf dan wel nauwgezet gerestaureerd zijn. Voor de bijgebouwen zijn ook hoge bouwhistorische waarden toegekend aan de oorspronkelijke gedeelten van het voormalige koetshuis en schuurberg.

Zo is de herenhuis nagenoeg volledig gestript en volledig voorzien van nieuwe e- en w-installaties. Vervolgens worden isolatie- en verduurzamingswerkzaamheden uitgevoerd. Het dak en de gevels zullen gerestaureerd worden.