Villa te Vught

Van den Bouwhuijsen bouwt architectonische villa van 683 m2, ontworpen in- en exterieur door Mecanoo Delft

De Villa geeft een eigentijdse draai aan de typologie van de lokale boerderij. Van oudsher zijn de boerderijen en woonvertrekken gegroepeerd rond een binnenplaats. De centrale open ruimte is beschermd, maar toch open voor het omringende landschap. Deze ruimtelijke indeling is leidend geweest voor het ontwerp van de Villa. De functies van de Villa zijn verdeeld over drie afzonderlijke gebouwen, die samen een klein dorp vormen.

De twee lagere gebouwen hebben  typische puntgevel daken die direct verbonden zijn met de omliggende tuinen. Het hogere gebouw geeft het uitzicht op het weidse landschap weer en vormt een opvallend contrast met de lagere gebouwen. Het hoogste deel, het meest prominente gebouw, bevat de hoofdslaapkamer op de begane grond, kinderkamers op de bovenverdiepingen en een dakterras op de zolder. Van de twee schuren is er één ingericht als woonkamer, keuken met eethoek en een grote veranda aan de zuidwestkant, met een werkruimte en speelkamer op de eerste verdieping.

De ander schuur beschikt over een kookstudio waar maximaal twintig personen kunnen deelnemen aan culinaire lessen, workshops en teambuilding activiteiten onder leiding van de huiseigenaar. Naast de studio is een garage, een opslagruimte en een gastenkamer op de eerste verdieping. Grote schuifdeuren in het midden kunnen worden geopend om de toegang naar de binnenplaats te onthullen. Het ontwerp trachtte de woonfuncties met elkaar te verbinden met behoud van de vrijstaande traditionele typologie. Een half ondergrondse gang, verborgen onder een grasheuvel, verbindt daartoe het hogere monumentale gedeelte met de woonkamer van de schuur. De schuur met de kookstudio en het gastenverblijf is volledig vrijstaand, met behoud van zichtlijnen van de binnenplaats naar het omliggende landschap.

De donker bronzen geanodiseerde aluminium gevelbekleding aan de buitenzijde is gekozen om het geheel naadloos door te laten lopen tot aan het dak en is zo geprofileerd om het te laten lijken op de golfplaten daken van de nabijgelegen boerderijen. De kozijnen, die van oudsher een fellere kleur hebben, hebben een lichtere bronzen aluminium afwerking gekregen.

Voor zowel de structuur als de afwerking van het interieur is hout gebruikt, een materiaal dat tegelijkertijd duurzaam en visueel warm is. De drie gebouwen hebben een kruislings gelamineerde houtstructuur en een Europees zilversparrenhouten interieur, een houtsoort die een uitzonderlijk gladde en uniforme textuur heeft. In vergelijking met andere massieve bouwmethoden is er relatief weinig energie nodig voor de productie en verwerking van kruislings gelamineerd hout.

 

Fotografie: Mecanoo Delft.