Sint Jorisstraat

Drie verscholen vondsten in Sint Jorisstraat 22

 

Wanneer je door de Sint Jorisstraat loopt, realiseer je je nauwelijks hoe bijzonder sommige van deze panden zijn. In opdracht van de familie Van de Laar restaureert, renoveert en vernieuwt Van den Bouwhuijsen momenteel het woonhuis gelegen aan de Sint Jorisstraat 22. Het is een typisch 15e eeuws ‘smal Bosch huis’. Een huis vol familieverhalen en ook prachtige bouwdetails. Deze keer staan enkele bijzondere vondsten centraal.

 

Oud behang

In het pand bevindt zich een diversiteit aan papieren behang. We weten dat behang vanaf circa 1760 werd toegepast als vervanging van goudleer, wandbekleding of wandschilderingen. Tot circa 1830-1840 was het papier handgeschept van lompen en de afbeeldingen op het papier werden met houten drukblokken aangebracht. Aanvankelijk was behang erg kostbaar en kon alleen door de meer welgestelden worden gekocht. Rond 1830-1840 werd de vervaardiging van behang gemechaniseerd. Eén van de belangrijkste uitvindingen was het papier op rollen, hierna volgde al snel het bedrukken met houten cilinders.

 

Bijzondere vondst

Tijdens het uitgebreide balkenherstel zijn recent nog meer oude behangresten gevonden. Een bijzondere vondst is het behang dat op twee moerbalken van de verdiepingsvloer is geplakt. Op de beide moerbalken is behangpapier uit de periode 1790-1825 aangetroffen. Het betreft twee lagen behang van kleine vellen handgeschept lompenpapier. De onderste laag is een sierrand in zwart en oranje met een vrij stilistisch patroon. Deze laag zal uit circa 1790-1810 stammen. Hierover heen is een tweede, latere laag aangebracht in oranjerood, zwart, wit en lichtblauw dat een stofimitatie moet voorstellen. Deze laag zal rond 1820-1825 zijn aangebracht. Een bijzonder detail is dat de vellen op de voorste balk 90 graden gedraaid zijn aangebracht ten opzichte van de tweede balk. Beide patronen lijken sterk op behang dat in Utrecht op de Oudegracht is aangetroffen, en waar een stempel van de leverancier P.J.Bourier uit Amsterdam op de achterkant stond afgebeeld. Mogelijk is dit behang uit dezelfde werkplaats afkomstig. Behangsels uit deze periode zijn een zeldzaamheid en als dit behang uit Amsterdam afkomstig is, dan is dat een zeer bijzondere vondst.

 

 

 

 

 

 

 

 

Onder de vloer

Onder de vloer, tussen de kinderbinten is er een glasplaatje met de beeltenis van de jonge Koningin Wilhelmina gevonden. Vermoedelijk is het een stukje merchandise dat rondom de tijd haar inhuldiging in 1890 is uitgedeeld of werd verkocht. Het emaille glasplaatje met kartonnen standaardje is zeker van de schouw en tussen twee planken in gevallen.

 

 

 

Onder het behang

Onder een pak modern behang, op een stuclaag, werd tijdens de restauratiewerkzaamheden nog een tekening gevonden die alle stijlkenmerken van P.M. Slager heeft, die als jonge man met zijn ouders in dit huis woonde. Er is een meisje te zien dat een paardenstaart in het haar heeft en een strohoed draagt. Is het zijn vrouw Catharina Maria Uit den Boomgaert (1851-1916)? Inmiddels is deze wand gestuct maar de tekening is middels stucstoppen vrijgehouden.

 

 

 

 

 

 

Bronnen: Paper blok 4 Interieur Bianca Eikhoudt, juli 2008. Beeldmateriaal en gesprekken Bianca Eikhoudt en Michel van de Laar, april-november 2023.