Op 21 mei 2018 gaan er weer duizenden deelnemers van start tijdens de dertiende editie van de BrandLoyalty Vestingloop. Dit jaar zullen namens Van den Bouwhuijsen Bouwbedrijf ook twee teams deelnemen aan dit sportieve evenement. Deze teams van 10 leden zullen zich met respectievelijk 5 kilometer en 10 kilometer van hun meest sportieve kant laten zien. Dit is op z’n minst vrij opmerkelijk te noemen, omdat medewerkers van een bouwbedrijf doorgaans niet direct geassocieerd worden met personen die het werken aan een conditie hoog in het vaandel hebben staan. Bij Van den Bouwhuijsen doen we dat dus anders.

De Vestingloop is door de jaren heen uitgegroeid tot een bekende recreatieve loop die voor een brede doelgroep een begrip in Nederland is geworden. Gemeente ‘s-Hertogenbosch stond ooit aan de wieg van een nieuw hardloopevenement waarmee de stad kon laten zien welke recreatieve waarde de vesting voor een groot publiek in huis had. En daarmee werd tevens het sportieve aspect meegenomen; motiveer en stimuleer je inwoners om in beweging te komen. Die tendens is ook steeds meer op de werkvloer terug te vinden.

Wanneer een kwart van het vaste personeelsbestand facultatief deelneemt aan een sportief evenement (zoals dat bij ons nu het geval is), wil dat zeker iets zeggen over de intrinsieke sportieve motivatie die onder onze medewerkers voelbaar is. Als werkgever kan ik deze beweging alleen maar motiveren. Waarom duurzaam investeren in de toekomst op bouwtechnisch vlak, terwijl het investeren in het welzijn van personeel eigenlijk nog veel belangrijker is? Langer doorwerken is tegenwoordig geen keuze meer, maar een opgelegde beslissing. We moeten dus zowel als werknemer als ook werkgever gaan bekijken hoe we dit het beste samen kunnen organiseren. Een werkgever kan dit faciliteren. Van den Bouwhuijsen investeert onder meer in stofafzuiging, flexibele werktijden, persoonlijke beschermingsmiddelen en een gezonde mix van werk en privé. En, niet in de laatste plaats, is de bekende kantoor-snoeppot vervangen door een fruitmand, met fruit voor onze medewerkers én gasten.

Mijn conclusie: Door te motiveren en te faciliteren -en vooral niet te delegeren- bereiken we samen een gezondere bedrijfscultuur. Maak de weg vrij om medewerkers te laten bewegen en verplicht het ze vooral niet. Zelf heb ik na jaren passieve sportbeoefening, mijn “stoute” schoenen ook weer aangetrokken en zal in mei ook aan de start van de Vestingloop verschijnen. Om de druk, voor mezelf en anderen, niet al te ver op te voeren, neem ik de 5 kilometer voor m’n rekening. Zie ik je bij de start?