Palingstraat

Woningen Palingstraat Heerewaarden volledig gerenoveerd

Woningcorporatie De Kernen is meerdere malen geroemd om haar aanpak tot verduurzaming van haar woningen. In haar werkgebied West Maas en Waal, Bergharen en Horssen verhuurt en beheert De Kernen zo’n 5.200 woningen. Het terugdringen van het energiegebruik van deze woningen is een must en een flink opgave tegelijk. De Kernen doet dit sinds enkele jaren stapsgewijs. En met succes. Zo zijn in de periode van 2016 tot 2019 vele huizen van De Kernen nageïsoleerd en circa 3.000 woningen voorzien van in totaal zo’n 25.000 zonnepanelen. In totaal is hiermee in deze periode, naar schatting 8% CO2 besparing gerealiseerd.

Op basis van een langdurige relatie werkt De Kernen regelmatig samen met bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen. In 2022 kreeg Van den Bouwhuijsen de opdracht tot een facelift van 4 woningen, gelegen aan de Palingstraat in Heerewaarden. De sterk verouderde woningen waren hard toe aan een renovatie. De Kernen gaf de opdracht aan Bob Romijnders Architectuur om naast de renovatie, ook meteen het energielabel flink te verbeteren. Hierbij is minimaal het niveau van A+ als uitgangspunt genomen.

Met deze uitgewerkte plannen tot een grondige renovatie en een scherp gesteld budget zijn vervolgens de renovatiewerkzaamheden gestart. Hierbij is in een bouwteam samengewerkt. Vanwege de langdurige relatie met De Kernen, zijn deze werkzaamheden soepel verlopen.

Startend met een sanering van asbestdelen is vervolgens het gehele dak vernieuwd en voorzien van geïsoleerde dakplaten en nieuwe keramische dakpannen. Aansluitend zijn de houten kozijnen, goten, hemelwaterafvoeren vervangen door aluminium. Alle spouwmuren zijn nageïsoleerd. Het gevelmetselwerk en -voegwerk zijn hersteld en voorzien van schilderwerk. In de woningen zijn tot slot hybride warmtepompen geplaatst.

Met dit complete pakket aan energie- en renovatiemaatregelen is de woning niet alleen esthetisch verbeterd. Het is tevens geschikt gemaakt voor een bredere groep bewoners. De levensduur van de gehele woning is hiermee flink verlengd.

 

Bron: De Gelderlander, artikel juni 2021