Restauratie Grasso pand: herbouwen voor een nieuwe toekomst

Een groot aantal familiebedrijven heeft zich jaren geleden in deze regio gevestigd, Grasso was er daar één van. Zij hebben in de 19e eeuw het bedrijfsleven in ‘s-Hertogenbosch beter, groter en slimmer gemaakt. Hoe? Door buiten de gebaande paden te treden en technologie te omarmen. De panden op het voormalige terrein van de Grasso ‘s-Hertogenbosch worden stuk voor stuk gerestaureerd en klaargemaakt voor gebruik door een nieuwe generatie Bossche ondernemers. Van den Bouwhuijsen verkreeg de opdracht een Grasso pand ook te herbouwen voor een nieuwe toekomst.

Achtergrond bedrijf en gebouwen Grasso

Grasso, opgericht in 1858 te ’s-Hertogenbosch, verwierf landelijke bekendheid met de vervaardiging van machines voor de margarine-industrie en later met de productie van koelmachines en compressoren. In de jaren ‘50 van de twintigste eeuw opende het Bossche bedrijf vestigingen in andere steden in Nederland en in het buitenland. Zo vestigde Grasso zich als eerste en lange tijd als enige op het industriegebied ten westen van de spoorlijn. De fabriek van de firma Grasso vormt nog steeds een bijzonder visitekaartje van dit stadsdeel. Naast de monumentale bakstenen voorgevel en meer bijzondere elementen in het gebouw, is de statige ontvangsthal met het prachtige glas-in-lood raam een van de opvallendste. Dit kunstwerk is in 1958 aangeboden door het personeel bij het 100-jarig bestaan van het Grasso en is van de hand van de Bossche glazenier Marius de Leeuw.

Vakkundig met ERM-certificering

In opdracht van de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Grasso is Van den Bouwhuijsen recent gestart met een grondige restauratie van een vervallen, leegstaande industriehal op het terrein van de Grasso. Op basis van de beste prijs én de eis om ERM-gecertificeerd te zijn, is de keuze op Van den Bouwhuijsen gevallen. Het dak en de gevels worden grondig gerenoveerd en gerestaureerd. Aanvullend verzorgt Van den Bouwhuijsen het inbouwpakket voor de toekomstige huurder. Dit bestaat uit het realiseren van 2 testruimtes die zijn voorzien van een dubbele betonvloer om trillingen tegen te gaan. Ter voorkoming van geluidsoverlast zijn deze ruimtes bovendien voorzien van een specifiek isolatiemateriaal. De aangrenzende kantoren van deze nieuwe bewoner zijn zo gemaakt dat er zo’n 17 werkplekken en 2 vergaderruimtes ontstaan, voorzien van stalen kozijnen en geluidsisolerende metalstud wanden. Hiermee wordt dit pand klaargemaakt voor een nieuwe bestemming van de Grasso.

Bron: https://www.degrasso.nl/historie/