Raymond van den Akker – werkvoorbereider

“Een eerlijke bouwkundige basis is het allerbelangrijkst”

“Voor de verbouwing van deze leegstaande kantoorvilla hebben de eigenaren aangeklopt bij Kuin & Kuin Architecten voor het ontwerp en vervolgens is Van den Bouwhuijsen als uitvoerende partij aan tafel geschoven om samen tot een daadwerkelijk plan te komen.

Gedurende het proces is er sprake geweest van een goede en open relatie tussen de opdrachtgever, de architect en ons. Op die manier stelt iedere ‘partij’ zich open voor effectieve constructieve gesprekken. Je heb samen een gemeenschappelijk doel voor ogen en je wilt er samen iets van maken. In plaats van ‘ieder voor zich’, werk je samen. Dat schept niet alleen vertrouwen richting de klant, maar het is bovenal een fijn en efficiënt samenwerkingsverband. Omdat je elkaar vertrouwt, kun je helder en open communiceren.

We hebben hier voornamelijk al het binnenwerk vernieuwd en aangepast. Er is hooguit een tuindeur aangepast en we hebben een kozijn toegevoegd. Maar het interieur is bijna volledig op de schop gegaan waarbij voornamelijk de benedenverdieping compleet is aangepast.

Wanneer je gaat werken aan een bestaand pand, weet je vaak niet wat je gaat aantreffen. We kwamen bijvoorbeeld nogal wat verrassingen tegen toen we met de benedenvloer aan de slag wilden gaan. Die bleek onverwachts in een veel slechtere staat te verkeren. De complete vloerinstallatie moest vervangen worden. Het is verleidelijk om veel geld te steken in de afwerking, maar de bouwkundige basis is veel belangrijker.

Je zoekt dan naar een gezonde mix van het ontwerp en ad hoc aanpassingen, zónder de kosten omhoog te gooien. We zijn er natuurlijk niet op uit om opdrachtgevers in de kosten te jagen, maar willen een eerlijk product afleveren volgens de eerlijke afspraken die we vooraf in goed overleg hebben gemaakt.”