Verbouwing van aula tot inspirerend leerplein

Bassischool d’n Hazennest in de wijk Quirijnstok in Tilburg-Noord heeft recent een verbouwing gehad van de aula tot een multifunctioneel leerplein. “Ze wilden beter aansluiten op hoe kinderen leren en de samenwerking met de kinderopvang. We zijn heel tevreden over de samenwerking en het resultaat”, vertelt opdrachtgever VS Buildingcare. Via een aanbesteding heeft Van den Bouwhuijsen de opdracht gekregen.

Aanleiding verbouwing

De kinderen werken op deze basisschool met weektaken in heterogene groepen (1-2.3-4.5-6 en 7-8) waarbij het kind medevormgever wordt van zijn/haar leerproces. Zij die verlengde instructie of (be)geleide inoefening behoeven, krijgen dat als de kinderen zelfstandig werken. Dat hoeft niet in het klaslokaal en mag alleen of in groepjes. De kinderopvang in deze basisschool helpt de kinderen met het verder ontwikkelen van bepaalde vaardigheden na schooltijd. Dit vraagt om een ruimte die aansluit op hoe kinderen leren. Vandaar de keuze voor de verbouwing tot een multifunctioneel leerplein.

Slimme oplossingen

Om dit te bereiken zijn slimme oplossingen bedacht zoals een berging aan de achterkant van de trap/tribune. Mooie nissen zijn gemaakt met banken in de flanken van de trap/tribune. Verder is een pantry gemaakt met strakke kasten en een opslagruimte met schuifdeuren. De ledverlichting in de kasten hebben een bewegingssensor. Een bijzondere bouwtechnische oplossing is dat er een stalen balk ingebracht is ter versteviging van de constructie en het plafond is opgehangen aan het dak. De kleurencombinatie van het nieuwe leerplein is in lijn met het logo van de school.

Bijzonderheden tijdens project

Tijdens de werkzaamheden kwamen we er achter dat de vloer van de berging ongelijk was. Als oplossing hebben we een nieuwe smeervloer erin gemaakt en marmoleum er overheen gelegd.  Hierdoor trad een geringe vertraging op en een bescheiden meerwerkpost. Daarnaast hadden we te maken met de corona maatregelen. De communicatie verliep goed en er is heel prettig samengewerkt.

Mooi resultaat

Het resultaat mag er zijn. “Het meest aansprekende in het eindresultaat is de afstemming van de afzonderlijke elementen (keuken, kastenwand, werkplek, tribune en buitenruimte) die samen een mooi geheel en daarmee een uitdagende omgeving creëren”, vertelt de schooldirectie enthousiast. Kortom: een tevreden opdrachtgever én gebruiker!