Claraklooster Den Bosch BrabantWonen

“Het blijft een indrukwekkend gebouw. En complex!”

Werner Beset, projectleider

Verscholen in de historische binnenstad van ’s-Hertogenbosch ligt het Claraklooster, een voormalig klooster in de Clarastraat waarin al ruim 30 jaar appartementen van woningcorporatie BrabantWonen zijn gehuisvest. In totaal telt het complex 47 appartementen en met uitzondering van nieuwbouw (1984) zijn er maar weinig woning hetzelfde. Een bijzonder complex met een indrukwekkende geschiedenis.

In opdracht van BrabantWonen voert Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen jaarlijks onderhoud uit zodat het pand continu in een uitstekende staat verkeert. Hierbij valt te denken aan verwijderen van houtrot, scheurherstel binnen en buiten, gevelherstel en schilderwerk.

Momenteel worden er brandwerende voorzieningen gerealiseerd met als doel dat de deuren tussen ieder compartiment/ruimte een brandvertraging krijgt van tenminste 30 minuten. Concreet betekent dit dat alle voordeuren inclusief de kozijnen worden vervangen. De kozijnen zijn minimaal 25 cm dikker en dieper gemaakt en de nieuw geplaatste voordeuren zijn van een brandwerend materiaal gemaakt. Daarnaast worden alle doorgangen en ventilatiekanalen (buizen, pijpen en gaten van elektrotechnische en waterinstallaties) gecontroleerd. Bij te ruime kieren en afsluitingen worden deze voorzien van vlinderkleppen. Deze zijn bedoeld als brandafsluiter en kennen een brandwerendheid van zeker 60 minuten.

Met deze maatregelen wordt dus niet alleen het woongenot van de bewoners bevorderd, maar wordt hun veiligheid minstens zo belangrijk geacht.