Muziekcentrum 's-Hertogenbosch

Restauratie Muziekcentrum te ‘s-Hertogenbosch

Van den Bouwhuijsen restaureerde in 1995 in de Prins Bernhardstraat het Muziekcentrum.

De in 1823 gebouwde joodse synagoge aan de Prins Bernhardstraat in Den Bosch is vanaf 1995 gerestaureerd in opdracht van de naar grondlegger genoemde Stichting Bernhardus Hartogensis. Gerestaureerd, niet ‘omgebouwd’ voor de nieuwe bestemming muziekcentrum. “Dat geeft zijn beperkingen, maar aan de andere kant heeft de zaal nu een chique,voorname uitstraling, terwijl alle presentaties informeel zijn. Die combinatie maakt het aantrekkelijk voor een publiek, groot of klein. 

De joodse gemeenschap in Den Bosch en directe omgeving telde vóór de oorlog ongeveer 450 personen. Van hen kwamen 303 om. Hun namen staan op een gedenkschrift in de foyer van het huidige muziekcentrum. Een aantal anderen is na de oorlog uit Den Bosch verhuisd of er niet meer teruggekeerd.

Naast en gedeeltelijk vóór de gerestaureerde synagoge is een nieuwe foyer gebouwd. Op de verdieping is een kleine joodse gebedsruimte, met een eigen ingang. Vanuit de foyer kijkt de bezoeker door een glazen wand naar buiten, naar de opengelegde Binnendieze, maar vooral naar het gebouw waar hij zo dadelijk binnengaat.