Sancta Maria Mavo ‘s-Hertogenbosch is nu BENG!

De gemeente stelde in september 2018 4,5 miljoen euro beschikbaar voor de vernieuwing en verbouwing van het schoolgebouwen van de Bossche Sancta Maria Mavo. Voor dat geld is  het hoofdgebouw niet alleen van onder tot boven vernieuwd – onder meer een nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen er op – maar is er ook extra ruimte toegevoegd. Hiermee kan meer in lijn met een nieuw onderwijsconcept worden gewerkt.

Tekening van het hoofdgebouw van de Sancta Maria Mavo na de verbouwing en verniewing.

Tekening van het hoofdgebouw van de Sancta Maria Mavo na de verbouwing en vernieuwing. 

Het tweede gebouw van de Sancta, aangrenzend gelegen met een gymzaal en vijf klaslokalen, werd een jaar of acht geleden gerenoveerd. Ook de aula kwam eerder aan bod. Het hoofdgebouw is nu een BENG-gebouw dat betekent dat het bijna energieneutraal is. De eerste zeer energiezuinige school in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. ,,Dit gebouw is een icoon in de wijk.’’, aldus onderwijswethouder Kâhya bij de start van de verbouwing.

In een zeer korte bouwtijd van ruim 6 maanden heeft in het bestaande gebouw (uit 1958) van de Sancta Maria Mavo een ingrijpende energetische verduurzaming plaatsgevonden. De grootste aanpassingen zijn onderhuids aangebracht en niet direct zichtbaar. De gehele gebouwschil is (na-)geïsoleerd met nieuwbouweisen en er is 3-voudig glas toegepast. Daarnaast is het gebouw van het gas af en zijn nieuwe installaties zeer energiezuinig (warmtepomp, lage temperatuur verwarming, warmte-terugwinning) en voor een groot deel zelfvoorzienend door de PV-panelen op de daken.

De bestaande opzet van de school was helder; een gang en klaslokalen. Deze opzet is gehandhaafd maar in deze structuur zijn multifunctionele leercentra toegevoegd. Op de verdieping is dit een spectaculaire tot de kap opengewerkte ruimte geworden, op de plek waar eerder twee lokalen waren.

Waar mogelijk zijn ook de oorspronkelijke materialen (her)gebruikt en zichtbaar gemaakt. De bestaande spanten zijn over de gehele zolder zichtbaar gemaakt en de bestaande trappen hebben een facelift gehad. De gangen hebben weer een tegelvloer gekregen als moderne variant van de originele, al eerder verwijderde, gangvloer. In de gangen zijn ook diverse nieuwe openingen in de gevel gemaakt waardoor dit lichte en prettige ruimtes zijn geworden.

In nauwe samenwerking met Voss Architecture heeft Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen de organisatie van deze complete verbouwing gedaan.

Bron: artikel Brabants Dagblad 13-01-2020 en Voss Architecture, abvoss.nl/wall-of-fame/leren