Villa Rosmalen

Villa in plan Boschreijck te Rosmalen

Direct gelegen tegen het bos de Hooge Heide in Rosmalen is een kleinschalige villawijk, BoschReijk genaamd, gerealiseerd. Op 2 erven in totaal 12 woningen. Bijzonder aan dit project is de samenwerking met architect BuildingDesign uit Borne. In de voorbereidende werkzaamheden van deze architect zijn de bouwplannen zover uitgewerkt dat een omgevingsvergunning direct kon worden aangevraagd. Voor kavel 11 kreeg Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen de particuliere opdracht een zogeheten schuurwoning te realiseren. Deze opdracht is mede verkregen op aanraden van een andere particuliere opdrachtgever, via positieve mond-tot-mond reclame dus. Maar er was meer. De opdrachtgever licht zijn ervaring met Van den Bouwhuijsen toe.

“We hebben gekeken naar mogelijke bouwsnelheid, de prijs/kwaliteit verhouding en gewoon de klik met de mensen”, aldus de opdrachtgever. Directeur Martien neemt een bepaald eigenaarschap dat anders is dan anderen. Hij praat niet alleen vanuit risico’s, ook vanuit iets moois willen realiseren in volledige transparantie naar elkaar. Dat gaf voor ons de doorslag om te kiezen voor Van den Bouwhuijsen.”

In december 2021 zijn vervolgens de werkvoorbereidingen gestart, in samenwerking met projectleider Peter van Alebeek. In maart 2022 kon er worden gestart met bouwen en in november van hetzelfde jaar was de woning gereed. Een prefab kelder, schoorsteen en scharnierdak zijn hierbij gecombineerd met traditionele bouwtechnieken. Vooral de schoorsteen en de vliesgevel met voordeur zijn de blikvangers van de woning geworden. Ook constructief zijn beide elementen interessant. Zo is de schoorsteen lichtgewicht zodat deze hangend kon worden bevestigd.

Tijdens de ruwbouw- en afbouwfase zijn er veel keuzes te maken. “We hadden een korte en open communicatielijn met Peter en namen wekelijks de stand van zaken en te nemen besluiten door. Wanneer het nodig was, nam Peter contact op en dat werkte prettig. De zelf ingehuurde bouwopzichter keek mee bij de bouwtechnische zaken en tijdens het maken van technische keuzes. Zodoende konden beslissingen snel genomen worden”, aldus de opdrachtgever. “Ook wanneer er een fout was gemaakt, werd dit altijd snel opgelost door Peter en zijn bouwteam.”

Vanwege de hoge plafonds was er behoefte aan hogere isolatiewaarden en werd besloten de woning extra luchtdicht te maken. Zodoende kan het wooncomfort goed blijven, zonder energieverlies.
Ook de onderhoudsgevoeligheid van gekozen bouwmaterialen was onderwerp van gesprek. Zo is er gekozen voor een bijzondere houtsoort: western red cedar met equal wheatering. Dit is duurzaam hout dat langdurig meegaat. Voor de boeiboorden en de overstekken is Rockpanel gebruikt, de kozijnen zijn van aluminium.

Volgens projectleider Peter is betrokkenheid verkrijgen van alle medewerkers cruciaal op de bouw. “Door elke week met elkaar ter plekke de voortgang en de moeilijkheden te bespreken, kom je samen echt verder. Dat levert een resultaat met hoge tevredenheid voor iedereen. Ondanks soms moeizame leveringen van bouwmaterialen konden we in korte tijd deze woning bouwen.”