Adrie Aarts – Projectleider Van den Bouwhuijsen

“Terug naar 1 minuut voor de inslag”

In 2014 gebeurt bij de monumentale boerderij De Beemd in Den Dungen waar iedereen met een rieten dak voor vreest, de bliksem slaat in en het pand brandt grotendeels af. Om deze prachtige boerderij in Den Dungen niet voor toekomstige generaties te verliezen legde de Coovels Smits stichting en Arcadis de volgende opdracht bij ons neer: herstel de boerderij naar de staat waarin het was 1 minuut voor de blikseminslag.

Het opnieuw opbouwen van de boerderij bracht verschillende uitdagingen met zich mee. Zo bleek de fundering bijna geheel te ontbreken. Dit losten we op door een nieuwe fundering te leggen onder de bestaande constructie. Deze moest in fragmenten, meter voor meter in de lucht worden gehouden en gestut.

Vooraf hebben we overlegd met de monumentendienst over de aanpak van de renovatie. Hieruit kwam de wens naar voren de bestaande houten overkapping te behouden en zoveel mogelijk originele elementen te gebruiken. Ook dit bleek een uitdaging. Om zoveel mogelijk van de oorspronkelijke zware eikenhouten balken te hergebruiken moesten we deze veelal conserveren of verlengen door ze aan te gieten.

Ook het timmerwerk was uitdagend. Om de boerderij zoveel mogelijk in originele staat te herstellen moesten we bij de balken gebruik maken van verbindingen die in de tijd van de bouw van de boerderij (1835) gebruikelijk waren.

Zoals afgesproken is boerderij De Beemd een jaar na het begin van de werkzaamheden weer in haar oude glorie te aanschouwen. Na de afbouw is ze weer klaar voor gebruik.