Vughterstraat 198-202

Veilig en comfortabel wonen in voormalige bakkerij en naastgelegen woning

Deze middenstandswoning met naastgelegen (voormalige) bakkerij uit de 19e eeuw en een kern uit de late middeleeuwen, is van grote cultuurhistorische waarde. Door de tijd heen is het pand goed bewaard gebleven, zowel in de hoofdvorm als in de detaillering. Het verbouwen van dit gemeentelijke monument vraagt om extra zorg en aandacht.

Het woonhuis is omgebouwd naar 4 appartementen, 2 op de begane grond, een op de eerste verdieping en een op de tweede verdieping. In overleg met de gemeente ’s-Hertogenbosch en de opdrachtgever is het monumentale intact gebleven. Zo blijft de eclectische stijl van circa 1865 zichtbaar.
Met de verbouw moesten de nieuwe ruimtes ook voldoen aan de huidige eisen qua veiligheid en comfort. Zo is het asbesthoudende dakbeschot volledig vervangen door isolerende dakplaten. De oude dakpannen zijn vervolgens teruggeplaatst. De houten draagconstructie was voor zo’n 80% aangetast door het bonte knaagkevertje. Dit ongedierte klinkt vriendelijk maar is het niet. De dragende functie van de balken verdwijnt door het aanvreten van de wormen. Verslechterde staat van de balken leidt tot verzakking van de vloeren met alle mogelijke gevaren van dien.

Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen heeft de aangetaste delen volledig verwijderd en de constructieve functie hersteld. Dit gebeurt door het maken van nieuwe balkkoppen, het aangieten met kunstharsmortel inclusief glasvezel wapening.

Naast deze intensieve restauratie zijn de appartementen volgens nieuwe indeling ingericht. Elk appartement bestaat uit een badkamer, keuken, woonkamer en slaapkamer. Alle vloeren en plafonds zijn nu 30 minuten brandwerend. Zo gaan veilig en comfortabel wonen in de binnenstad hand-in-hand!