“De toekomst is oranje voor Peelpioneers”

De schillen uit de bekende persmachines in de supermarkt verwerken tot voedselingrediënten voor bijvoorbeeld sinaasappelmuffins, sinaaasappellikeur en vleesvervangers. Daar zet PeelPioneers zich sinds 2016 voor in. Bij de start van de productielocatie in Son zijn er jaarlijks zo’n 40.000 kg schillen verwerkt. Het bedrijf groeide er uit zijn jasje en ging in 2019 op zoek naar een nieuwe productielocatie. Sinds deze zomer is PeelPioneers daarom operationeel vanuit ’s-Hertogenbosch. Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen nam deel aan het bouwteam en verrichte de civiele werkzaamheden. Mede-eigenaar Sytze van Stempvoort licht toe hoe deze samenwerking tot stand kwam en verliep.

“Aan de keuze van de nieuwe vestigingsplaats ging een grondig selectieproces vooraf. De shortlist bestond uit Den Bosch, Amsterdam of Eindhoven. Den Bosch kwam als winnaar uit de bus vanwege de aantrekkende werking als agrofood regio. De aanwezigheid van bedrijven als Heineken, de Jamfabriek en onderwijsinstellingen als JADS, de HAS en het Summa College zorgt voor een enorme kennisimpuls op gebied van voeding, levensmiddelen en technieken. PeelPioneers ziet zichzelf als goede werkgever die bovendien goed bereikbaar wil zijn via het openbaar vervoer en de weg” licht Sytze toe. “Naast de technische eisen zijn deze praktische uitgangspunten ook meegenomen in de definitieve keuze voor Den Bosch en de locatie”. Het pand aan de Pomphoekweg voldeed in de basis aan deze eisen en daarmee startte de samenwerking met Van den Bouwhuijsen.

Veel van de civiele werkzaamheden zijn door Van den Bouwhuijsen uitgevoerd. “Omdat wij meer verstand hebben van het verwerken van sinaasappels dan van bouwen, hebben we een bouwkundig projectleider ingehuurd via Uticon. Hij nam deel aan bouwvergaderingen, voerde inspecties uit en dacht mee bij materiaalkeuzes. Van den Bouwhuijsen verzorgde onder meer de industriële epoxyvloeren met holle plinten, de aanbouw voor de technische installaties en het maken van het verlaagde plafonds in het kantoorgedeelte en de personeelsruimtes. In het hele gebouw is flexibiliteit belangrijk.”
Sytze ziet een heldere toekomst voor PeelPioneers: “We faciliteren flexibele werkplekken om de openheid van het bedrijf te benadrukken. In onze tweede locatie aan de Koenendelseweg zijn het laboratorium en een aantal overlegplekken gerealiseerd. Zo zorgen we er als team voor dat er zo’n 1,2 miljoen sinaasappels per dag verwerkt kunnen worden. En als dat werkt, gaan we weer verder met de innovatie van onze processing. Onze droom is oranje en dat betekent dat we 24 uur per dag operationeel willen zijn binnen enkele jaren.”