Verbouwing Hinthamerstraat 3-5

Verbouwing Hinthamerstraat 3-5

door restauratie coördinatoren Peter Kamerman en Adrie Aarts

Het was landelijk nieuws op 27 februari 2016: het pand  “De Drye Vijzels” uit 1637 waarop dat moment de opticienwinkel Pearl gevestigd is, stort in een paar seconden volledig in. Het aangrenzende pand aan de Hinthamerstraat 3-5 wordt hierdoor zwaar beschadigd, dit mede doordat de balklagen van beide panden in elkaar overliepen.

Het instorten en zwaar beschadigen van muren en balken, in combinatie met instabiele kelderwanden, resulteren in een zeer instabiel pand. Het pand werd onbewoonbaar verklaard en in opdracht van de vastgoedeigenaar werden in goed overleg de eerste plannen van herstel gemaakt.

De betrokken partijen zijn de restauratie architect, de restauratieaannemer, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de constructeur waarbij de belangen van aangrenzende bewoners of panden niet werden vergeten.

Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen trof direct de juiste noodvoorzieningen, zoals een noodstempel- of stutplan.
In maart 2017 kreeg van den Bouwhuijsen opdracht voor het verder uitwerken en uitvoeren van de restauratie herstelwerkzaamheden. Het doel was en is om weer uiteindelijk te voldoen aan de hedendaagse eisen die de gemeente ’s-Hertogenbosch aan monumenten stelt.

Om zoveel mogelijk bestaand metselwerk te behouden vindt het herstel hiervan gefragmenteerd plaats. Ook worden de moerbalken en kinderbinten in hun bestaande toestand geïnventariseerd, ingenieus gedemonteerd en gedocumenteerd. In de documentatie die wordt vastgelegd staan naast onder meer de algemene kenmerken van de balk, de originele locatie en nieuwe bestemming.
De dakkap blijkt totaal niet meer te voldoen aan de hedendaagse, constructieve sterktenormen en wordt volledig vernieuwd, enkel de oude dakpannen worden hergebruikt. Een tekening en berekening worden gemaakt door de architect en constructeur. Vervolgens demonteert Van den Bouwhuijsen de twee spanten en vervangt deze door twee gekopieerde versies van speciaal hiervoor geselecteerd eikenhout.

Na zo’n 4 jaar kijken we terug op een zeer complex en aangrijpend restauratie avontuur.