Verbouwing Hinthamerstraat 3-5

Verbouwing Hinthamerstraat 3-5

door restauratie coördinatoren Peter Kamerman en Adrie Aarts

Het was landelijk nieuws op 27 februari 2016: het pand  “De Drye Vijzels” uit 1637, (een gemeentelijk monument), stort een dag eerder rond 23:00 uur, in een paar seconden, volledig in. Het aangrenzende pand aan de Hinthamerstraat 3-5 wordt hierdoor zwaar beschadigd, dit mede doordat de balklagen van beide panden in elkaar overliepen.

Het instorten en het zwaar beschadigen van muren en balken, in combinatie met zeer instabiele kelderwanden, resulteren in een zeer instabiel pand. Bouwbedrijf Van den Bouwhuijsen trof direct de juiste noodvoorzieningen, zoals een noodstempel- of stutplan.
Nadat het pand onbewoonbaar werd verklaard werden in opdracht van de vastgoedeigenaar de eerste plannen van herstel en restauratie gemaakt.

De betrokken partijen zijn de restauratiearchitect, de restauratieaannemer, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de constructeur waarbij de belangen van aangrenzende bewoners of panden zeker niet werden vergeten.

In maart 2017 kreeg van den Bouwhuijsen opdracht voor het verder uitwerken en uitvoeren van de restauratie- en herstelwerkzaamheden. Het doel was en is om weer te voldoen aan de hedendaagse eisen die onder anderen de gemeente ’s-Hertogenbosch aan monumenten stelt.

Om zoveel mogelijk bestaand metselwerk te behouden vindt het herstel hiervan gefragmenteerd plaats. Ook worden onder meer de moerbalken en kinderbinten in hun bestaande toestand geïnventariseerd, ingenieus gedemonteerd en gedocumenteerd. In de documentatie die wordt vastgelegd staan niet alleen de algemene kenmerken van de balk, de originele locatie- maar ook zijn nieuwe locatie.

De dakkap bleek totaal niet meer te voldoen aan de hedendaagse eisen en werd volledig vernieuwd, enkel de oude dakpannen werden hergebruikt. Ook de twee originele aangetaste spanten zijn vervangen door twee gekopieerde versies van speciaal hiervoor geselecteerd eikenhout.

Na het stabiliseren en verbeteren van het keldermetselwerk en van de stalen stutconstructie in de kelder kan ook dit gemeentelijke monument weer vele jaren het monumentale beeld van de Hinthamerstraat hier in ’s Hertogenbosch versterken.

Na zo’n 5 jaar kijken we terug op een zeer complex en aangrijpend restauratie avontuur.